Azijski zviždavac otkriven na Tari

Azijski šarenokrili zviždak vrlo je retka ptica a posle prvog pojavljivanja u Bačkoj 2007. sada je otkriven i na Tari..

Početak jeseni je vreme velikih seoba ptica pa je ovo period u kome proučavaoci ptičije faune imaju mnogo različitih aktivnosti. U saradnji sa Društvom za zaštitu ptica Srbije u NP Tara je organizovana akcija prstenovanja ptica ovog područja.

„Uglavnom smo hvatali vrste koje su redovno prisutne u Nacionalnom parku Tara, osim prvog dana kada smo postavili mreže i počeli prstenovanje uhvatili smo jednu pticu koja je prvi put nađena u ovom Nacionalnom parku i, zvanično, drugi put u Srbiji. To je jedna mala ptica pevačica, Azijski šarenokrili zviždak i poprilično je to interesantno“ – kaže Ivan Đorđević iz Društva Srbije za zaštitu ptica.

Inače Azijski šarenokrili zviždak (Phylloscopus inornatus) je kao sasvim retka vrsta u ovim krajevima prvi put pronađen 2007. godine u blizini Bačkog Monoštora. To je ptica gnezdarica čije stanište se proteže od Urala do Japanskog mora a gnezdi se u zatvorenim listopadnim šumama. Ona je ptica selica i zimu provodi u šumama južne Azije a u Evropu svake godine zaluta jedan broj jedinki.

O ovoj akciji Ivan Đorđević iz Društva za zaštitu ptica kaže; „Ptice koje danas prstenujemo uglavnom su vrste na migraciji, dakle na seobi, koje se ili zadržavaju na Tari vrlo kratko tokom jeseni ili će tu biti od jeseni do zime i prehranjivati se tokom zime. Postoje neke vrste koje se gnezde na Tari, koje su ugrožene, pre svega neke vrste detlića, sova i pojedine vrste sitnih pevačica, kao i neke vrste koka, recimo leštarka, jarebica kamenjarka, neke vrste grabljivica: suri orao, sivi soko itd. To su vrste koje su tipični predstavnici ornito faune Tare. Ono što bismo trebali da istaknemo je brojnost pojedinih vrsta, ne samo prisustvo vrsta, već koliko se reprezentuje vrsta u ovom Nacionalnom parku. Pre svega, treba spomenuti dugorepu sovu, zatim gaćastu kukumavku, malu sovu, troprstog detlića, planinskog detlića itd. To su neke vrste koje su tipične za ovaj Nacionalni park.“

Pored stručnjaka iz Nacionalnog parka i Društva za zaštitu ptica akcijom su obuhvaćena i deca iz bajinobaštanskih pkola sa ciljem da se upoznaju sa ptičijim svetom Tare.

M. Janković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *