“Inkluzivni monitoring u ZPP”

Projekat “Implementacija inkluzivnog monitoringa u zaštićenim prirodnim područjima zapadne Srbije” usmeren je na upravljače zaštićenih prirodnih područja, pre svega njihove čuvarske službe, ali i na populaciju mladih koja pokazuje interes u programima zaštite prirode i životne sredine. Cilj projekta bio je da ojača kapacitete i izgradi partnerstvo između čuvara prirode unutar upravljača kao poslovnih subjekata i mladih u lokalnoj zajednici. Kroz projektne aktivnosti sarađivali su predstavnici čuvarskuh službi Nacionalnog parka “Tara”, Parka prirode “Mokra gora”, Rezervata prirode “Uvac”, Parka prirode “Ovčarsko kablarska klisura” i Parka prirode “Kanjon Trešnjice” kao i PIO “Zaovine”.

Kroz zajedničke radionice razmenjivana su iskustva i unapredjivane prakse u primeni normativnih okvira za funkciju nadzora a priliku da se pridruže rendžerima u kontroli prostora imali su i mladi aktivisti koji su ovim projektom simbolično nazvani “Tinejdžeri – rendžeri” ili “TeenRendžeri”.

Kroz četiri edukativna vikend programa tinejdžeri i rendžeri su zajednčki patrolirali šumama i terenima svojih parkova i rezervata a zajednički su sačinli i edukativne materijale za ostale posetioce parkova i rezervata.

Projekat je finansiran sredstvima Švedske razvojne agencije (SIDA) preko linije koju je u Srbiji implementirao Regionalni centar za životnu sredinu (REC).

Ovaj projektni predlog realizovan je angažovanjem projektnog tima MRI “Logosfera” kao vodeće organizacije i Odreda izviđača “Bajina Bašta” kao partnerske organizacije.

64 item(s) « 1 of 3 »

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *