Klizišta i odroni prete selima!

Poplavni talas koji je protekle nedelje zadesio čitav region a posebno severne delove opštine Bajina Bašta, prouzrokovao je na desetine odrona
i klizišta koja ugrožavaju stambene i ekonomske objekte u selima. Geološka struktura ovog područja je brdsko planinska a raspon nadmorske visine od 220 u dolini Drine do 1600 metara na vrhovima planina i zato su sva lokalna brda i padine idealno područje za klizišta i odrone.

Pravih i detaljnih procena o stanju, količini i obimu odrona i klizišta u  Bajinoj Bašti još uvek nema ali se sa velikim stepenom sigurnosti može zaključiti da su obilne padavine (preko 300 l/m2) pokrenule površinske nestabilne delove tla, kao i da su nabujale brdsko-planinske reke devastirale sopstvena korita i podrile vece delove zemljanih utvrda usled čega se odroni i kluzišta još više pojavljuju.

Saobraćajni institut CIP iz beograda prisutan je na terenu a prema prvim nezvaničnim izjavama posla za istražne radove i projektovanje sanacije saobraćajnica i drugih objekata visokogradnje i niskogradnje tek će biti. Do tada ugroženima treba pomoći da koliko toliko normalizuju život.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *