Nepovratno otapanje glečera

Jedan glečer na Južnom polu koji najviše doprinosi podizanju nivoa svetskih okeana i mora, “nepovratno” se smanjuje što može dovesti do toga da se nivo svetskih mora u narednih 20 godina podigne bar za jedan santimetar, piše u studiji objavljenoj u nedelju. Topljenje lednika na antarktickom ostvu Pajn (Pine Island), zapadno od belog kontinenta, iznosi 20 odsto ukupnog gubitka ledene mase na zapadnom delu Antarktika, piše u časopisu “Nejčr klajmit čejndž” (Nature Climate Ćange) medjunarodni tim istraživača, na čelu s Laboratorijom za glaciologiju i geofiziku (LGGE) iz Grenobla.

Taj glečer koji se otapanjem skratio za deset kilometara od 2000. godine, u poslednjih četrdeset godina se skraćuje sve brže.

Doprinos glečera podiže nivo okeana i mora tako što se od njih otkidaju ledeni bregovi i drugi ploveći led koji se postepeno otapa.

Medjutim, uz zagrevanje, granica izmedju dela glečera na kontinentu i na moru, povlači se ka unutrašnjosti, te raste slobodna masa leda koji pluta na moru i doprinosi porastu nivoa okeana.

Nastojeći da predvide evoluciju tog glečera u narednim decenijama, istraživači su zaključili da je njegovo skraćivanje “nepovratno” i da u narednih 50 godina može dostići četrdeset kilometara, piše u članku.

Zato bi doprinos tog glečera podizanju nivoa svetskih okeana mogao da se “utrostruči ili upetostruči već u narednih dvadeset godina”.

Samo po sebi, to u narednih dvadeset godina može da doprinese podizanju nivoa mora u svetu u rasponu izmedju 3,5 i 10 milimetara.

Po najnovijem izveštaju klimatskih stručnjaka organizacije Giec, objavljenom septembra, očekuje se ukupno podizanje nivoa svetskih mora do sredine ovog veka izmedju 17 i 38 santimetara.

Proteklih dvadeset godina, Zapad Antarktika znatno doprinosi porastu nivoa mora, za razliku od istočnog dela najjužnijeg kontinenta koji je stabilan – godišnja količina leda koja se tamo izgubi, ekvivalentna je količini snega kojim se “hrane” glečeri, kaže CNRS.

Giec je septembra naveo da se rast nivoa mora ubrzao u poslednjih 20 godina.

Otapanje naslaga leda na Grenlandu i Antarktiku će podizanja nivoa svetskih okeana i mora doprineti nešto manje od trećine, a ostalo podizanje nivoa je posledica termičkog širenja okeana zbog zagrevanja klime i topljenja planinskih glečera.

Izvor: Beta