Održana radionica o klimatskim promenama

U ponedeljak 23. juna u hotelu “Omorika” na Tari održaja je tematska radionica “Politika u oblasti klimatskih promena
– važnost uključivanja klimatskih promena u sektorske likalne/regionalne razvojne ciljene”. Organizatori radionice su biti UNDP Kancelarija u Beogradu u saradnji sa Ministarstvom poljopšrivrede i zaštite životne sredine i MRI “Logosfera” a pod pokroviteljstvom Global Environemntal facilities – GEF.

Radionica je jadna od tri koje su održane u celij Srbiji a deo je projekta “Drugi nacionalni izveštaj Republike Srbije prema Okvirnoj konvenciji UN o promenama klime”.- važnost uključivanja klimatskih promena u sektorske likalne/regionalne razvojne ciljene”. Organizatori radionice su biti UNDP Kancelarija u Beogradu u saradnji sa Ministarstvom poljopšrivrede i zaštite životne sredine i MRI “Logosfera” a pod pokroviteljstvom Global Environemntal facilities – GEF. Radionica je jadna od tri koje su održane u celij Srbiji a deo je projekta “Drugi nacionalni izveštaj Republike Srbije prema Okvirnoj konvenciji UN o promenama klime”.

Radionica je okupila preko 60 učesnika, uglavnom predstavnika ekoloških nevladinih organizacija, lokalnih samouprava, javnih službi, uprava zaštićenih prirodnih područja i poslovnog sektora iz regiona zapadne Srbije. Skup je pozdravio zamenih gradonačelnika Grada Užica Vidoje Drndarević koji je ukazao na ekološke probleme ove sredine, prevashodno u domenu vodosnabdevanja ali i upravljanja komunalnim otpadom.

Kroz edukativne prezentacije prisutnima su govorili Miroslav Filipović iz UNDP Beograd i Sandra Lazić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. U ime ekspertskog tima za procenu ranjivosti i mere prilagođavanja govorili su Dr Saša Orlović sa Instituta za nizijsko šumarstvo i zaštitu životne sredine, prof. Dragutin Mihajlović, Dejan Dimić i Dejan Stojanović.DSCF2719

Jednoglasni zaključni ove radionice odnose se na neophodnost nastavka programa edukacije i jačanja svesti o neminovnosti klimatskih promena kao i neophodnime merama za njihovo ublažavanj (mitigacija) i merama za prilagožavanje izmenjenoj klimi (adaptacija). Posebno je ukazano na značaj klimatskih promena po privredni razvoj i programe i agraru i industriji kojima ovo treba da bude šansa a nikako prepreka – zaključeno je na skupu.

Pogledajte galeriju fotpgrafija sa radionic u nastavku ovog teksta.

 

DSCF2798
18 item(s) « 1 of 18 »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *