Održana radionica o klimatskim promenama

 

U ponedeljak 23. juna u hotelu “Omorika” na Tari održaja je tematska radionica “Politika u oblasti klimatskih promena
– važnost uključivanja klimatskih promena u sektorske likalne/regionalne razvojne ciljene”. Organizatori radionice su biti UNDP Kancelarija u Beogradu u saradnji sa Ministarstvom poljopšrivrede i zaštite životne sredine i MRI “Logosfera” a pod pokroviteljstvom Global Environemntal facilities – GEF.

Radionica je jadna od tri koje su održane u celij Srbiji a deo je projekta “Drugi nacionalni izveštaj Republike Srbije prema Okvirnoj konvenciji UN o promenama klime”.- važnost uključivanja klimatskih promena u sektorske likalne/regionalne razvojne ciljene”. Organizatori radionice su biti UNDP Kancelarija u Beogradu u saradnji sa Ministarstvom poljopšrivrede i zaštite životne sredine i MRI “Logosfera” a pod pokroviteljstvom Global Environemntal facilities – GEF. Radionica je jadna od tri koje su održane u celij Srbiji a deo je projekta “Drugi nacionalni izveštaj Republike Srbije prema Okvirnoj konvenciji UN o promenama klime”.

Radionica je okupila preko 60 učesnika, uglavnom predstavnika ekoloških nevladinih organizacija, lokalnih samouprava, javnih službi, uprava zaštićenih prirodnih područja i poslovnog sektora iz regiona zapadne Srbije. Skup je pozdravio zamenih gradonačelnika Grada Užica Vidoje Drndarević koji je ukazao na ekološke probleme ove sredine, prevashodno u domenu vodosnabdevanja ali i upravljanja komunalnim otpadom.

Kroz edukativne prezentacije prisutnima su govorili Miroslav Filipović iz UNDP Beograd i Sandra Lazić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. U ime ekspertskog tima za procenu ranjivosti i mere prilagođavanja govorili su Dr Saša Orlović sa Instituta za nizijsko šumarstvo i zaštitu životne sredine, prof. Dragutin Mihajlović, Dejan Dimić i Dejan Stojanović.DSCF2719

Jednoglasni zaključni ove radionice odnose se na neophodnost nastavka programa edukacije i jačanja svesti o neminovnosti klimatskih promena kao i neophodnime merama za njihovo ublažavanj (mitigacija) i merama za prilagožavanje izmenjenoj klimi (adaptacija). Posebno je ukazano na značaj klimatskih promena po privredni razvoj i programe i agraru i industriji kojima ovo treba da bude šansa a nikako prepreka – zaključeno je na skupu.

Pogledajte galeriju fptpgrafija sa radionic u nastavku ovog teksta.

 

[Best_Wordpress_Gallery gallery_type=”image_browser” theme_id=”1″ gallery_id=”2″ sort_by=”order” order_by=”asc” show_search_box=”0″ search_box_width=”180″ image_browser_width=”800″ image_browser_title_enable=”1″ image_browser_description_enable=”1″ thumb_click_action=”undefined” thumb_link_target=”undefined” popup_fullscreen=”0″ popup_autoplay=”0″ popup_width=”800″ popup_height=”500″ popup_effect=”none” popup_interval=”5″ popup_enable_filmstrip=”1″ popup_filmstrip_height=”50″ popup_enable_ctrl_btn=”1″ popup_enable_fullscreen=”1″ popup_enable_info=”1″ popup_info_always_show=”0″ popup_enable_rate=”0″ popup_enable_comment=”1″ popup_hit_counter=”0″ popup_enable_facebook=”1″ popup_enable_twitter=”1″ popup_enable_google=”1″ popup_enable_pinterest=”0″ popup_enable_tumblr=”0″ watermark_type=”none” watermark_link=”0″]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *