REC podržava projekat inkluzivnog monitoringa

Komisija za dodelu grantova iz projektnog programa SENSE 2, kojeg finansira Švedska razvojna agencija (SIDA) a u Srbiji implementira Regionalni centar za životnu sredinu (REC) odobrila je finansijsku podršku projektu “Implementacija inkluzivnog monitoringa u zaštićenim prirodnim područjima zapadne Srbije”. Ovaj projektni predlog nastao je angažovanjem projektnog tima MRI “Logosfera” kao vodeće organizacije i Odreda izviđača “Bajina Bašta” kao partnerske organizacije.

Projekat inkluzivnog monitoringa usmeren je na upravljače zaštićenih prirodnih područja, pre svega njihove čuvarske službe, ali i na populaciju mladih koja pokazuje interes u programima zaštite prirode i životne sredine. Cilj projekta jeste da ojača kapacitete i izgradi partnerstvo između čuvara prirode unutar upravljača kao poslovnih subjekata i mladih u lokalnoj zajednici. Kroz projektne aktivnosti tesno će sarađivati predstavnici čuvarskuh službi Nacionalnog parka “Tara”, Parka prirode “Mokra gora”, Rezervata prirode “Uvac”, Parka prirode “Ovčarsko kablasrka klisura” i Parka prirode “Kanjon Trešnjice” kao i PIO “Zaovine”.

Kroz zajedničke radionice razmenjivaće se iskustva i unapredjivati prakse u primeni normativnih okvira za funkciju nadzora a priliku da se pridruže rendžerima u kontroli prostora imaće i mladi aktivisti koji su ovim projektom simbolično nazvani “Tinejdžeri – rendžeri” ili “TeenRendžeri”.

Kroz četiri edukativna vikend programa tinejdžeri i rendžeri će zajednčki patrolirati šumama i terenima svojih parkova i rezervata a zajednički će sačinti i edukativne materijale za ostale posetioce parkova i rezervata.

U projektnom segmentu umrežavanja ova praksa biće predstavljena i van Srbije u nekoj od zemalja Evropske unije.

MRI “Logosfera” i Odred izviđača “Bajina Bašta” pozivaju sve zainteresovane mlade iz lokalne zajednice a koji su zainteresovani za učešće na ovom programu da se jave u volonterski servis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *