Srbija pristupa sporazumu o klimi

Srbija planira da u narednih godinu dana potpiše i ratifikuje sporazum o klimatskim promenama koji je postignut 12. decembra na konferenciji UN u Parizu, rekla je danas ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Snežana Bogosavljević Bošković.

“Plan je da se u narednih godinu dana završi potpisivanje i ratifikacija (sporazuma)”, rekla je ona na skupu organizovanom povodom konferencije UN o klimatskim promenama održanoj (COP21) u Parizu, na kojoj je postignut globalni sporazum o borbi protiv klimatskih promena.

Snežana Bogosavljević Bošković i ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro ocenile su da je konferencija u Parizu bila uspešna i podsetile da je na njoj postignut sporazum koji predvidja ograničenje rasta temperature u svetu do kraja veka ispod dva stepena Celzijusa uz mogućnost ograničenja rasta i na 1,5 stepeni.

Kristin Moro je rekla da je sporazum pravno obavezujući i zasnovan na konsenzusu a da je ciljeve za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte dostavilo 188 od 196 članica Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama.

“Sporazumom je načinjen prvi važan korak ali se nalazimo na pragu dugoga puta”, dodala je ona.

Snežana Bogosavljević Bošković je istakla da je Srbija u junu, kao prva zemlja u regionu i medju prvih 10. zemalja u svetu, dostavila pred konferenciju u Parizu svoj cilj za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte od 9,8 odsto do 2030. u odnosu na 1990. godinu.

On je dodala bi Srbija trebalo da do kraja 2019. godine dobije Strategiju borbe protiv klimatskih promena, čija izrada će početi početkom naredne godine i trajati oko dve godine.

“Jedna od ciljeva je da ova strategija bude zvaničan dokument do kraja 2019. do kada treba da pripremimo i prvu reviziju dostavljenih nameravanih doprinosa, odnosno cilja za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte”, rekla je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Srbija takodje planira da pripremi i usvoji akcioni plan za adaptaciju na klimatske promene koji je, kako je ocenila, vrlo važan jer treba da stvori uslove kako bi srpska privreda bila održiva.

Snežana Bogosavljević Bošković nije mogla da precizira koliko Srbija treba da smanji emisije u odnosu na sada, navodeći da će ti podaci biti sistematizovani i predstavljeni.

Prema njenim rečima, Srbija nije veliki emiter gasova, ali želi da ih dodatno smanji.

Zamenica stalne predstavnice Programa UN za razvoj u Srbiji (UNDP) Steliana Nedera rekla je da je 2015. bila istorijska godina za UN na planu borbe protiv klimatskih promena i da se Srbija dobro pripremljena uključivala u te napore.

Kako je istakla, UN će nastaviti da pružaju podršku razvoju politika u toj oblasti u Srbiji, izradi prvog nacionalnog plana prilagodjavanja i sistema nadzora, kao i izveštavanju.

Zelena Srbija/Beta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *