“Think green – Start Up!” uspešno realizovan

Projekat podrške samozapošljavanju mladih u zelenim biznisima “Think green – Start Up!” uspešno je završen ovog vikenda. Realizacija projekta tekla je tokom tri protekla vikenda i to kroz održavanje tri trodnevne edukativne radionice za mlade nezaposlene između 18 i 30 godina. Polaznici edukativnih radionica imali su priliku da se upoznaju sa osnovnim znanjima koja su im potrebna za realizaciju neke sopstvene poslovne ideje. Tokom protekla tri vikenda polaznici su imali zadatak da osmišljavaju sopstvene poslovne ideje unutar zelenog biznisa za šta su bili i nagrađeni.

Program edukacije obuhvatio je tri segmenta i to pravni okvir tema kojim su polaznicima objanjeni svi organizaciono pravni vidovi poslovanja i načina osnivanja poslovnih subjekata – gazdinstva, radnje, privrednog društva. Ekonomski okvir obezbedio je znanja iz oblasti upravljanja kapitalom i projektnim ciklusom a polaznici su izvodili i praktične vežbe u procesu definisanja poslovnih ciljeva i strategija. Treći okvir predavanja bio je posvećen društveno odgovornom poslovanju unutar zelenih biznisa i marketinško komunikacionim veštinama u sopstvenom biznisu.

Polaznici su tokom tri vikenda razrađivali sopstvene poslovne ideje, pri čemu je težište aktivnosti postavljeno na sam kvalitet razumevanja i kreiranja ideje a manje na faktičko uspostavljanje same ideje unitar projektnog ciklusa. U tom delu aktivnosti 12 polaznika su učestvovali u konkursu za najbolje poslovne ideje i osvojili simbolične podsticajne nagrade.DSCF3244

Žiri koji su sačinjavali Gosto Stojanović, Boban Tomić, dragana Jovanović, Biljana Đurđić i Marko Dragojlović odlučio je da nagradni fond od 110.000,00 dinara sarpodeli u tri grupe projekata kao i da sve projektn ideje nagradi priznanjem. Projekti su ocenjeni prema sledećim grupama:

Odlične poslovne ideje:

1. Milovan Jezdić – “Plantaža organski proizvedene lincure” 2. Danijel Marjanović – “Razvoj pčelarske proizvodnje” 3. Marija i Jelena Beljić “Etno domaćinstvo u Zaovinama” i 4. Andrijana Đurđić “Škola prirode za osobe sa teškoćama u razvoju”.

Vrlo dobre poslovne ideje:

1. Boško Todorović – “Projekat mikro hidrocentrale 20kW” 2. Dušan Vasiljević – “Škola sporta za decu” 3. Dejan Karadarević – “Organska farma kunića”

Dobre poslovne ideje:

1. Dragana Vasić – “Škola učenja na Tari” 2. Nemanja Pejić – “Internet eko prodavnica” 3. Aleksandar Rakić – “Agencija za projektni konsalting u eko biznisima” 4. Milica Kovačević – “Seosko turističko domaćinstvo” 5. Lazar Jelisavčić “Planinski katuni i pekara”

Učesnicima su uručeni sertifikati o pohađanju kursa.

 

 

[supsystic-gallery id=’1′]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *