Tineagers – Rangers!

Komisija za dodelu grantova iz projektnog programa SENSE 2, kojeg finansira Švedska razvojna agencija (SIDA) a u Srbiji implementira Regionalni centar za životnu sredinu (REC) odobrila je finansijsku podršku projektu “Implementacija inkluzivnog monitoringa u zaštićenim prirodnim područjima zapadne Srbije”. Ovaj projektni predlog nastao je angažovanjem projektnog tima MRI “Logosfera” kao vodeće organizacije i Odreda izviđača “Bajina Bašta” kao partnerske organizacije.

Projekat inkluzivnog monitoringa usmeren je na upravljače zaštićenih prirodnih područja, pre svega njihove čuvarske službe, ali i na populaciju mladih koja pokazuje interes u programima zaštite prirode i životne sredine. Cilj projekta bio je da ojača kapacitete i izgradi partnerstvo između čuvara prirode unutar upravljača kao poslovnih subjekata i mladih u lokalnoj zajednici. Kroz projektne aktivnosti tesno će sarađivati predstavnici čuvarskuh službi Nacionalnog parka “Tara”, Parka prirode “Mokra gora”, Rezervata prirode “Uvac”, Parka prirode “Ovčarsko kablasrka klisura” i Parka prirode “Kanjon Trešnjice” kao i PIO “Zaovine”.

Kroz zajedničke radionice razmenjena su iskustva i unapredjivane prakse u primeni normativnih okvira za funkciju nadzora a priliku da se pridruže rendžerima u kontroli prostora dobili su i mladi ekološki aktivisti koji su ovim projektom simbolično nazvani “Tinejdžeri – rendžeri” ili “TeenRendžeri”.

Kroz četiri edukativna vikend programa tinejdžeri i rendžeri su zajednčki patrolirali šumama i terenima svojih parkova i rezervata a zajednički su sačinili i edukativne materijale za ostale posetioce parkova i rezervata. Osnovna namena i cilj uspostavljanja zajedničkih eko patrol “Teenrendžera” jested a se potpomogne čuvarska služba u zaštićenom prirodnom području kao id a se process monitoring nad stanjem biodiverziteta ojača učešćem mladih i civilnog društva. Periodični izveštaji biće dostupni javnosti kao i nadležnim javnim telima i državnim institucijama.

U projektnom segmentu umrežavanja ova praksa je predstavljena i van Srbije u susednim i zemalja Evropske unije Hravtskoj i Sloveniji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *