Zaštita planine Cer prioritetna

EKOS Šabac i Evropski centar za ekologiju organizovali su u utorak 1. decembra 2015. u velikoj sali Kulturnog centra u Šapcu izuzetno posećenu tribinu pod nazivom „ZAŠTITIMO CER – ZAŠTITIMO BUDUĆNOST“ na kojoj su govorili dr Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, dr Boban Tomić, član udruženja MRI Logosfera, Slobodan Simić, upravnik Specijalnog rezervata prirode „Zasavica“, Nemanja Arsenović iz ECE Šabac i Đorđe Petrović iz Naučno-istraživačkog društva studenata Biologije „Josif Pančić“ Novi Sad. Skupu su prisustvovali Nemanja Pajić zamenik gradonačelnika grada Šapca, gradski odbornici, predsednici mesnih zajednica, predstavnici goranskih, izviđačkih i planinarskih organizacija, kao i brojni predstavnici medija.
Na početku tribine, kojoj je prisustvovalo preko 200 zainteresovanih građana Šapca i Pocerine, obratili su se predstavnici organizatora: Mr Maja Mandić, Mr Olivera Kikanović i Ana Pavlović. One su izrazile veliku zahvalnost prisutnim građanima i govornicima na tribinu, uz želju da će inicijativa za zaštitu Cera kao novog prirodnog dobra u Srbiji biti što pre prihvaća od strane nadležnih organa i provedena u delo.
sl1Obraćajući se prisutnima na tribini, dr Slobodan Puzović pokrajinski sekretar, zahvalio se na pozivu da priča o zaštiti prirode severozapadne Srbije i posebno Cera, uz konstataciju da je redak primer da tako veliki broj građana i ekoloških udruženja jasno izrazi svoje opredelenje da se priroda i životna sredina čuvaju, unapređuju i održivo koriste. On je izneo da se proučavanjem i zaštitom Cera i Pocerine bavi već gotovo 30 godina i da redovno dolazi u taj prelepi kraj Srbije. Istakao je paradoks da su masivi Cera i Iverka sa pobrđem još od 2000. godine prepoznati kao vredna evropska prirodna baština u sedištu međunarodne organizacije BirdLife International u Kembridžu kao IBA područje (značajno područje za ptice), što je potvrđeno i 2009. godine, a da taj izuzetni predeo još uvek nije stavljen pod zaštitu na nacionalnom nivou. „Aktuelnim Prostornim planom Republike Srbije definisano je da Cer treba zaštititi kao novo prirodno dobro najkasnije do 2020. godine, ali na žalost nadležene institucije još nisu ozbiljnije započele sa realizacijom tog programa, pa je krajnje vreme da se to uzme u razmatranje, posebno imajući u vidu iskazanu volju građana“ – istakao je dr Puzović. On je naveo da buduća zakonska zaštita Cera treba da omogući očuvanje osnovnih prirodnih, kulturnih i duhovnih vrednosti područja koje zahvata preko 10.000 ha površine, da uskladi pojedine sektorske politike na tom prostoru, da spreči potencijalne neodržive aktivnosti u oblasti rudarstva, energetike, šumarstva, poljoprivrede, telekomunikacija i drugih privrednih grana, posebno naglasivši da se zaštita Cera treba tako projektovati da obezbedi uslove za održivo i tradicionalno korišćenje prostora i resursa, na dobrobit prirode i lokalnog stanovništva. To će biti značajan doprinos očuvanju nacionalnog i evropskog prirodnog i kulturnog blaga i korak ka ispunjavanju zahtevnih standarda na putu Srbije ka EU.
sl2Na kraju tribine u Šapcu razgovarano je da se u narednom periodu organizuje stručno-naučni skup o prirodnim i kulturnim vrednostima Cera i njegovog šireg okruženja i štampa zbornik radova, što bi bio konkretan doprinos ka što skorijoj i kvalitetnijoj izradi zvanične studije zaštite područja, kao i da se upute odgovarajuće inicijative ka nadležnim republičkim organima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *